Nyheter
Infotidningens vinternummer är på väg
– Håll utkik efter Det händer norr om stan nr 1/25, den torde inom en dryg vecka dimpa ner i postlådan ifall du prenumererat på den, eller möjligen komma hem med väskpost om du har barn i ett svenskt dagis eller någon av de svenska skolorna i norra Helsingfors eller Vanda. Som svar på önskemål i läsarenkäten i samband med föregående nummer, innehåller vinternumret utöver kommande verksamhet även trevliga och intressanta reportage om vad som hänt i några av våra medlemsföreningar under sommaren och hösten. Tack för den feedbacken!
Tidningen finns också att läsa digitalt här.
I skrivande stund vräker snön ner över södra Finland. Kanske också mellersta-, västra-, östra- och norra Finland. Så långt räcker inte uppmärksamheten just nu ändå. Det vita täcket lär inte ligga till jul men nog är det en väldigt tydlig påminnelse om var vi är och är på väg i kalendern och det tycker jag är ganska fint! Snart är december här med första advent och snart firar vi självständighetsdag och snart är det Luciadagen med allt ljus och all sång – det verkliga öppnandet av porten till julen! Kolla vår kalender för tips på Luciatåg och konserter som förhöjer stämningen och leder fram till årets kanske mysigaste tid.
Hejdå höst! Välkommen vinter!
Önskar Ted från kansliet på Solhem 🙂
Läsarundersökning
– Det händer norr om stan undersökning av tidskrifter
Tillsammans med Förbundsarenans tidskriftsprojekt genomför vi en läsarundersökning bland läsare av finlandssvenska tidskrifter. De tio första frågorna är gemensamma för hela undersökningen, medan de senare är specifika för denna tidning. Vi hoppas att du tar dig tid att svara på enkäten!
Höstens infotidning är här!
– Höstnumret av infotidningen Det händer norr om stan har distribuerats via posten till prenumeranterna och via skolor och dagis till områdets svenskspråkiga barnfamiljer. Fick du den inte kan du hitta den på närmaste bibliotek, läsa den digitalt här eller prenumerera på den så att du framledes får den hem i brevlådan!
Vill du prenumerera på infotidningen kan du skicka e-post till adressen info(at)nos.fi.
Minns också nyhetsbrevet NoS-info som utkommer ca var tredje-fjärde vecka, det kan du beställa via formuläret här.
Än är det sommar men hösten har börjat
Efter både väldigt lyckade och rekordmånga kolonier i juni samt skön semester i juli har vi startat upp höstterminen 2024. Ted är tillbaka från pappaledighet och kastades rakt in i Gumtäkts augustikoloni där vi hade nästintill fullsatt grupp. Det har också varit skyndsamt arbete med att få infotidningen Det händer norr om stan tryckfärdig samtidigt som klubbar, kurser och andra evenemang planeras. Full rulle, med andra ord – precis som det ska vara!
Vi har keramikkurser för både vuxna samt barn och vuxna, vi har flera olika matklubbar för barn i olika åldrar, i skolor och på Ode. Vi har såklart stans bästa knypplingskurs tillsammans med MSUF för de som önskar lite spets och krusiduller i vardagen. Fler eftermiddagsklubbar i skolorna planeras också i rask takt.
Kolla utbudet här! och kolla snart igen för att bli uppdaterad på nya klubbar och kurser 🙂
Observera att anmälningen till kurserna öppnar på olika datum.
Vi ser fram emot att starta upp och att träffa dig igen eller för första gången – Välkommen med i höst!
Sommarstängt på NoS kansli
– NoS kansli är sommarstängt och personalen firar semester i juli! Vi önskar alla en riktigt skön sommar och ser fram emot att ses igen under en aktiv hösttermin!
– Verksamhetsledarens sommartips: bind en vacker bordskrans!
Du behöver:
* En bukett vilda blommor
* Sytråd
* Sax
* Hushållspapper
* En tallrik att lägga kransen på
Gör så här:
Plocka en lite större bukett av dina favoritblommor, gärna lite knoppiga. Ställ buketten i en lagom syltburk, stor kaffekopp eller vas om du råkar ha en till hands, då håller sig blommorna fräschare medan du jobbar. Ta fram sax, tråd, en remsa hushållspapper (3-4 ark, som gärna får vara fast i varandra) och en tallrik.
1. Fukta hushållspappret och gör en korv av det, som du svänger till en lagom stor krans för tallriken du har. Lägger du ändorna lite omlott så håller det tillräckligt bra. Lägg kransbottnen på tallriken och häll en skvätt vatten på bottnen så att det hela är rejält blött men inte skvalpar alldeles väldigt.
2. Vira tråden två varv runt hushållspappret – den behöver inte fästas desto mer. Klipp av ca 3-6 små blomstänglar med ca 5-6 cm kvar av skaftet. Lägg dem längs hushållspapperskorven och vira tråden ett par varv runt stjälkar och hushållspapperskorv, ungefär mitt över skaften eller 1-3 cm nedanför själva blomman. Fortsätt på samma sätt med små buketter, lägg följande så att blommorna vackert täcker föregående buketts skaft och vira tråden runt hela kransen så att den fångar de nya skaften. Fortsätt på så sätt nästan hela varvet runt.
3. Spara några buskigare blommor till skarven, stället där din första bukett knöts fast. Stick försiktigt in de sista små buketternas skaft under den första bukettens blommor, sära lite på blommorna så att du kommer åt att vira tråden runt dem utan att pressa ner blommorna alltför mycket! Knipsa av tråden och göm ändan under kransen.
4. Om du vill kan du sticka in lite lösa blommor eller blad längs/under kransen. Häll rejält med vatten i tallriken och ställ kransen på ett ställe där den inte utsätts för direkt solljus. De lite trötta blommorna repar sig snart, och kransen är som vackrast följande dag!
Deltagarna nöjda med sommarkolonierna
–Sommarkolonierna för juni är över, och enligt inkommen feedback har de varit verkligt uppskattade! Över 95 % av de svarande, som representerar samtliga grupper, har uppgett att pris/kvalitetförhållandet är utmärkt, att barnet gärna vill delta igen samt att de skulle rekommendera kolonierna.
Samtliga svarande har trivts bra eller utmärkt och genomsnittsvitsordet på hur barnen tyckt om koloniledarna är 4,7/5!
Också maten som lagats i huset på samtliga kolonier har varit omtyckt. Medelvitsordet på frågan om maten och mellanmålet varit gott och det funnits tillräckligt är 4,7/5.
Med detta facit känns det bra att ta sommarpaus, med sikte inställt på lika bra augustikolonier före skolstart!
NoS i medierna
– Julie Ebbe från Radio Vega besökte Solhems sommarkoloni och intervjuade deltagarna Viola, Emma, Axel och Max om hur de trivs på kolonin och vilka planer de har för sommaren. Dessutom intervjuades verksamhetsledare Katja Salojärvi med anledning av att NoS denna vår fått både priset Årets förbund samt Vandarosen.
Lyssna på klippet på Yle Arenan!
Också Koillis-Helsingin Lähitietos redaktör Teija Loponen har varit på besök och skrivit en fin artikel om NoS. Artikeln ingår i numret som utkom 19.6.2024 och kan också läsas på Koillis-Helsingin Lähitietos webbplats (på finska).
Siffror om GLU
– Lite aktuella siffror om GLU, (grupp-)ledarskapsutbildningen för unga:
- Under vårterminen ordnade vi 5 utbildningar för sammanlagt 49 ungdomar.
- 489 ungdomar har nu påbörjat GLU. Av dessa är 303 redan utexaminerade.
- Av de 18 personer som i år jobbar som ledare på NoS sommarkolonier har 13 gått GLU och 3 fungerat som utbildare.
- Utöver de anställda har vi 8 GLU:are som gör praktik på sommarkolonierna.
- Medelvitsordet de unga som utexaminerats under vårterminen 2024 gett GLU är 3,81 på skala 1-5. Samtliga har tyckt att det var bra att det ingick praktik och 30 av 33 har trivts bra eller väldigt bra på praktiken. Endast en uppgav att hen inte trivts på sin praktikplats.
– Läs mer om GLU här!