Norr om Stan

Sommarstängt på NoS kansli

– NoS kansli är sommarstängt och personalen firar semester i juli! Vi önskar alla en riktigt skön sommar och ser fram emot att ses igen under en aktiv hösttermin! 

En krans av vilda blommor på en vit assiett.
– Verksamhetsledarens sommartips: bind en vacker bordskrans! 
Du behöver: 

* En bukett vilda blommor

* Sytråd

* Sax

* Hushållspapper

* En tallrik att lägga kransen på

Gör så här: 

Plocka en lite större bukett av dina favoritblommor, gärna lite knoppiga. Ställ buketten i en lagom syltburk, stor kaffekopp eller vas om du råkar ha en till hands, då håller sig blommorna fräschare medan du jobbar. Ta fram sax, tråd, en remsa hushållspapper (3-4 ark, som gärna får vara fast i varandra) och en tallrik. 

1. Fukta hushållspappret och gör en korv av det, som du svänger till en lagom stor krans för tallriken du har. Lägger du ändorna lite omlott så håller det tillräckligt bra. Lägg kransbottnen på tallriken och häll en skvätt vatten på bottnen så att det hela är rejält blött men inte skvalpar  alldeles väldigt. 

2. Vira tråden två varv runt hushållspappret – den behöver inte fästas desto mer. Klipp av ca 3-6 små blomstänglar med ca 5-6 cm kvar av skaftet. Lägg dem längs hushållspapperskorven och vira tråden ett par varv runt stjälkar och hushållspapperskorv, ungefär mitt över skaften eller 1-3 cm nedanför själva blomman. Fortsätt på samma sätt med små buketter, lägg följande så att blommorna vackert täcker föregående buketts skaft och vira tråden runt hela kransen så att den fångar de nya skaften. Fortsätt på så sätt nästan hela varvet runt. 

3. Spara några buskigare blommor till skarven, stället där din första bukett knöts fast. Stick försiktigt in de sista små buketternas skaft under den första bukettens blommor, sära lite på blommorna så att du kommer åt att vira tråden runt dem utan att pressa ner blommorna alltför mycket! Knipsa av tråden och göm ändan under kransen. 

4. Om du vill kan du sticka in lite lösa blommor eller blad längs/under kransen. Häll rejält med vatten i tallriken och ställ kransen på ett ställe där den inte utsätts för direkt solljus. De lite trötta blommorna repar sig snart, och kransen är som vackrast följande dag!