Onsdagen den 10 april sändes ett seminarium gällande detta tyvärr mycket aktuella tema (seminariet bandades och nyheten kommer att uppdateras med länk till inspelningen). Talarna kom från Finlands Röda kors, Mannerheims barnskyddsförbund, Mieli rf och SOS-barnbyar.
Här några lyft av det mest centrala i innehållet:
Hobbyverksamhet och trygga rutiner stöder välbefinnande.
Samtliga trygga vuxna som finns i ett barns eller en ungdoms vardag bidrar till trygghet och välbefinnande. En hobbyledare kan vara lättare att närma sig i vissa saker än en förälder eller lärare. Det viktigaste vi kan göra är att finnas där, se och höra barnet/ungdomen, och efter bästa förmåga utstråla, värme, trygghet och att vi bryr oss om.
Det är också viktigt att ge barnet/ungdomen tid, och eventuellt fråga flera gånger på lite olika sätt om det är något hen tänker på eller vill prata om. Även samtalet behöver ges en trygg omgivning och framförallt den tid som behövs.
Barn och unga kan reagera väldigt olika på kris och trauma, och inga reaktioner är i sig felaktiga. Det gäller dock att vara lyhörd för sin egen intuition: om det verkar som om någon skulle behöva hjälp med att behandla sina tankar är det bra att kunna styra hen till en hjälpande instans. Det är också bra att själv känna sina egna gränser och söka hjälp vid behov!
Vad varje vuxen bör eftersträva i umgänge med barn och unga:
- Förmedla värme, trygghet och acceptans
- Uppehålla hopp och optimism
- Stärka känslan av samhörighet
- Stärka känslan av självkompetens
- Vid behov ge korrekta fakta, dock med tanke på barnets ålder. Det är bättre att själv ge rätta uppgifter än att barnet söker fram eventuellt felaktiga, vinklade fakta
- Låta barnet/den unga vara bekymmersfri och glömma kriser och trauma